Hulp bij accreditatie van een opleiding in de complementaire zorg

Geplaatst op: 13-03-23
Categorie: Organisatie | Visie

Corinne de Graaf heeft vanuit haar bedrijf ‘Rouwen met Compassie’ de opleiding ‘Lichaamsgerichte Begeleiding bij Rouw’ opgezet. Deze mooie opleiding was toe aan heraccreditatie. Ze benaderde me een paar weken voor het verslag af moest zijn met lichte paniek in haar stem. Haar opleiding staat als een huis en trekt telkens weer veel deelnemers (vaak zorgverleners) uit Nederland en België. Voor deze accreditatie was er een vertaalslag naar taai onderwijsjargon nodig, met competenties, studiepunten en toetsmatrices.

Deze taal ken ik: toen ik als docent aan de Hogeschool van Amsterdam werkte, schreef ik het accreditatieverslag voor de opleiding Communication & Multimedia Design. Gevoelsmatig paste de hulpvraag van Corinne ook goed bij mijn professionele pad, omdat ik zie hoe waardevol haar opleiding is. Na de dood van mijn vader heb ik zelf ervaren hoe fysiek rouw is. Ook merk ik in mijn coachingspraktijk Anastanza hoe belangrijk het is om bij emotionele processen het lichaam te betrekken.

Ik heb in deze klus een gidsende rol op me genomen: ik beschouwde Corinne als de expert en hielp haar vooral om de vertaalslag te maken. Daarnaast speurde ik met een arendsoog naar verbindingen tussen de verschillende delen van het lijvige verslag en ik pikte er wat taalfouten uit. De opleiding werd met vlag en wimpel en complimenten voor het verslag opnieuw geaccrediteerd.

Over de schrijver

MARIE MEEUSEN

De verweven liefde voor mensen én verhalen vormt een rode draad in alles wat ik doe. Mijn CV toont meer dan veelzijdige schrijf- en redactie ervaring. Nadat ik in Gent afstudeerde in de taal- en letterkunde, zette ik het literaire tijdschrift Kluger Hans mee op en startte een onderwijscarrière in het middelbaar/voortgezet en hoger onderwijs. Bij Kantlijn, een Amsterdams schrijverscollectief van mensen die de wind niet altijd mee hebben, werk ik nu als freelance schrijfdocent.

>> Even voorstellen